Kalle Elo
lokakuu 2017

Viisi syytä kirjoittaa blogia

”Joko sinulla on blogi? Näin optimoit sisältösi! Lue, kuinka saat julkaisuillesi lukijoita ja luot itsestäsi ajatusammattilaisen.”

Markkinoinnin ja sosiaalisen median oppaat pursuavat vinkkejä ja perusteluja blogimuotoisen sisällön tuottamiselle. Lisää liidejä, inboundia, kävijöitä, linkkejä hakukoneiden indeksoitavaksi, mielipidejohtajuutta, myyntiä… useimmat ohjeet on kirjoitettu puhtaasti yrityksen hakukoneoptimoinnin, asiakashankinnan ja henkilöbrändin rakentamisen näkökulmasta.

Kaikki nuo ovat ehdottoman tärkeitä asioita viestin näkyvyyden ja löydettävyyden näkökulmasta, mutta ennen julkaise-napin painamista vaaditaan myös sisäistä motivaatiota itse sisällön tuottamiseksi.

Tässä viisi tärkeintä syytä, miksi itse kirjoitan

1 Uuden oppiminen

Kirjoittamista aloittaessani en yleensä tiedä käsiteltävästä aiheesta riittävästi, ainakaan omasta mielestäni, mutta olen kiinnostunut asiasta ja haluan rikastuttaa osaamistani ja ajatteluani. Omien näkemysteni totuudeksi julistamisen sijaan pyrin havainnoimaan ja keräämään syventävää tietoa mahdollisimman laaja-alaisesti myös oman osaamisalueeni ulkopuolelta, tarkastelemaan asiaa uusista näkökulmista ja jopa kritisoimaan omaa alaani ja ammattiani. Hämmästyminen on oppimisen edellytys.

Accept loss forever.
Be submissive to everything, open, listening.
No fear or shame in the dignity of your experience, language, and knowledge.
Be in love with your life.

Jack Kerouac

2 Kirjoitustaidon kehittyminen

Kirjoittamaan oppii ainoastaan kirjoittamalla. Ei vain silloin tällöin, inspiraation iskiessä, vaan säänöllisesti ja rutiininomaisesti. Samalla kehittyy kyky tuottaa sisältöä sovitun julkaisusuunnitelman mukaisesti.

There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.

Ernest Hemingway

3 Ajatusten jäsentely ja jalostaminen

Vaikka lopullinen teksti syntyykin vain kirjoittamalla, on ajatusten pukeminen sanoiksi vain pieni osa kirjoitusprosessia. Suurin osa tekstin tuottamiseen käytetystä ajasta kuluu kerätyn informaation suodattamiseen ja syntetisoimiseen, ajatusten jäsentelyyn ja olennaisen kiteyttämiseen.

4 Mahdollisuus vaikuttamiseen

Ajatukset julkaisemalla on mahdollisuus vaikuttaa tärkeiksi kokemiinsa asioihin, ruokkia niihin liittyvää keskustelua ja toivon mukaan tuottamaan hyötyä myös muille asiasta kiinnostuneille.

5 Yhteys yllättäviin ihmisiin

Bloggaamalla altistaa itsensä ja mielipiteensä muiden, myös asiaan paremmin perehtyneiden kommenteille ja kehitysehdotuksille, joiden avulla voi edelleen kehittää omaa tietämystään. Blogi mahdollistaa yhteyden ja vuorovaikutuksen, jota ei muiden verkostojen kautta välttämättä syntyisi.

Ne some-oppaissa ylistetyt liidit, diilit ja taloudellinen menestys tulevat jos ovat tullakseen, mutta ne eivät ole kirjoittamiseni päämäärä tai motiivi, vaan mahdollinen sivutuote edellä mainittujen asioiden tekemisestä.

”Listen, Hank,” he asked, ”What makes a man a writer?”
”Well,” I said, ”it’s simple. You either get it down on paper, or jump off a bridge.”

Charles Bukowski

Jaa Artikkeli
Kalle Elo