Kalle Elo
marraskuu 2017

Lean, Kanban ja Murphyn laki

Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.

 
Murphyn laki tunnetaan kaikkialla maailmassa. Tämä pessimistiseltä kuulostava periaate on nimetty Yhdysvaltain armeijan kapteenin Edward A. Murphyn mukaan. Murphy työskenteli 1940-luvun lopulla MX981-koelentoprojektin parissa, ja totesi kuuluisan lausahduksensa erään työmaallaan huolimattomuuden seurauksena sattuneen häiriön jälkeen.

Alkuperäisessä, pidemmässä muodossaan Murphyn periaate kuuluu ”Jos jonkin asian voi tehdä monella tavalla ja näistä tavoista yksi johtaa onnettomuuteen, ennen pitkää joku tekee asian sillä tavalla”.

Tokaisu on kuitenkin ymmärretty väärin.

Huolimattoman rakettiteknikon virheestä turhautunut Murphy halusi kiinnittää huomiota työn huolellisuuteen ja virheiden ennaltaehkäisyyn vastuullisessa tiedeprojektissa, ei lanseerata fatalistista hokemaa.

 
Tietenkin Murphyn periaate päätyi sitä väärin siteeranneen lehdistön kautta yleisön tietoisuuteen ja alkoi elää omaa elämäänsä, päätyen huumoripaitojen ja -mukien sloganiksi. Miksi edes yrittää, kun kaikki kuitenkin menee mönkään.

//

Seuraavalla vuosikymmenellä Japanissa, herrat Shigeo Shingo ja Taiichi Ōno tutkivat Toyotan tehtaan logistiikkaketjun toimivuutta, työvaiheiden läpimenoaikoja sekä tuotantolinjojen tehokkuutta ja laatua. Havaintojen pohjalta syntyi Toyotan tuotantojärjestelmä, jossa jokaisessa työvaiheessa määritellään tarkat vastuualueet ja annetaan työntekijöille valtuudet laadunvalvontaan jatkuvalla prosessin parantamisella ja hukkatyön poistamisella.

Toyotan tuotantojärjestelmän keskeinen käsite on Kanban, joka nosti konkurssin partaalla keikkuneen yhtiön yhdeksi maailman suurimmista autonvalmistajista parantuneen laadun, asiakastyytyväisyyden ja tuottavuuden seurauksena.

Kanbanista ja ketteristä kehitysmenetelmistä on tullut myös maailmanlaajuinen liiketoimintafilosofia ja varsinkin ohjelmistoalan de facto -toimintamalli, joka nostaa esille erilaisia tuotantoprosessin ongelmia ja edistää parannusten keksimistä ja käyttöönottoa kaikissa työvaiheissa.

Siis täysin samoja periaatteita, joihin Murphy kiinnitti huomiota MX981-projektissa.

Hänen varsinainen viestinsä, “jos jokin voi mennä pieleen, se saattaa pahimmassa tapauksessa, ilman jatkuvaa tarkkaavaisuutta ja virheiden ennaltaehkäisyä, mennä katastrofaalisesti pieleen” ei tietenkään toimi meemikuvassa tai huumorikahvikupissa kovin hyvin, mutta Edward A. Murphy ansaitsee tulla nostetuksi yhdeksi ketterän kehityksen ja itseohjautuvan yrityskulttuurin keskeisistä pioneereista.

Jaa Artikkeli
Kalle Elo